Koronavírus: Maďarsko pre vyšší počet nakazených nevylučuje sprísnenie opatrení

09.07.2020 Celý región

Budapešť 9. júla (TASR) - V susedných krajinách Maďarska - vrátane Slovenska - sa vývoj nákazy novým druhom koronavírusu obrátil, a preto v Budapešti vo štvrtok zasadne krízový štáb. Informoval o tom šéf úradu maďarskej vlády Gergely Gulyás.

Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV Gulyás podotkol, že kým v Maďarsku počet aktuálne nakazených klesá, v Chorvátsku, Slovinsku, Srbsku, na Slovensku a v Rakúsku je čoraz viac aktívnych prípadov infekcie.

"Je zrejmé, že u nových prípadov nákazy v Maďarsku došlo k dovlečeniu nákazy z cudziny. Preto dnes zasadne krízový štáb a nie je vylúčené, že bude treba sprísniť epidemiologické opatrenia," dodal.

V prípade nutnosti vláda na základe návrhu krízového štábu v nadchádzajúcich dňoch urobí potrebné kroky, zdôraznil Gulyás.
 
 

Irán hlási najvyšší prírastok úmrtí od začiatku pandémie

Teherán 9. júna (TASR) - Irán za posledných 24 hodín zaznamenal 221 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie.

Oznámila to vo štvrtok hovorkyňa iránskeho ministerstva zdravotníctva Símá Sadatová Láríová, ktorú citovala agentúra DPA.

V Iráne už na COVID-19, ochorenie spôsobované novým koronavírusom, zomrelo minimálne 12.305 ľudí.

V Iráne za posledný deň zaznamenali aj 2000 nových prípadov nákazy, čím sa celkový počet infikovaných v krajine zvýšil na 250.458, uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva. Vyše 212.000 sa už z ochorenia vyliečilo.

Experti sú podľa DPA presvedčení, že nárast počtu prípadov spôsobilo nedávne uvoľnenie reštikcií. To spôsobilo, že mnohí ľudia začali zanedbávať zdravotné a ochranné opatrenia.
 
 

Čína zrušila všetky športové akcie s medzinárodnou účasťou

Peking 9. júla (TASR) - Čína vo štvrtok oznámila, že sa v krajine nebudú až do konca tohto roka konať medzinárodné športové podujatia. Výnimkou sú len testovacie súťaže pred ZOH 2022 v Pekingu a meste Čang-ťia-kchou. Dôvodom je bezpečnostná situácia v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

Príkaz čínskeho ministerstva športu sa dotkne najmenej šiestich turnajov WTA a štyroch podujatí ATP, vrátane novembrového Turnaja majsteriek (WTA Finals) v Šen-čene.

Momentálne v krajine síce lokálne ohniská pandémie ochorenia COVID-19 nepredstavujú reálnu hrozbu, ale Číňania sa obávajú importovania koronavírusu zo zahraničia.
 
 

Počet prípadov nákazy koronavírusom na Ukrajine presiahol 51.000

Kyjev 9. júla (TASR) - Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine presiahol vo štvrtok 51.000, informovala agentúra Ukrinform s odvolaním sa na tamojšieho ministra zdravotníctva Maxyma Stepanova.

Podľa neho sa počet prípadov nákazy za posledných 24 hodín zvýšil o 810 na celkovo 51.224.

Ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo za posledných 24 hodín 21 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1327.

Z nákazy sa od začiatku epidémie na Ukrajine uzdravilo 24.784 ľudí.

Ukrajina oznámila 26. júna rekord v počte nových prípadov, keď bolo za posledných 24 hodín pozitívne testovaných 1109 osôb.
 
 
 

Maroko začína otvárať hranice po prísnom uzavretí krajiny

Rabat 9. júla (TASR) - Maroko začne od budúceho týždňa postupne otvárať vzdušné a námorné hranice po jednom z najprísnejších uzavretí hraníc na svete, ktoré uväznilo tisíce turistov v krajine a tisíce Maročanov v zahraničí bez toho, aby sa mohli vrátiť domov. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie marockej vlády.

Od 14. júla, v prvej fáze znovuotvárania hraníc, budú môcť cestovať len občania Maroka a emigranti žijúci v Maroku.

Národné letecké spoločnosti naplánujú toľko letov, koľko je potrebných na návrat Maročanov žijúcich v zahraničí a taktiež cudzincov žijúcich v Maroku. Od cestujúcich sa vyžaduje, aby pred nástupom do lietadla smerom do Maroka predložili negatívny test na ochorenie COVID-19 vykonaný do 48 hodín pred odletom, ako aj test na protilátky na potvrdenie prekonanej infekcie.

Trajekty z francúzskeho prístavu Sete a talianskeho prístavu Janov budú môcť pokračovať v plavbe do marockých prístavov. Z ostatných prístavov sa do Maroka zatiaľ nebude môcť premávať.

Marockí občania a cudzinci žijúci v krajine budú môcť opustiť Maroko aj letecky, aj po mori.

Maroko náhle pozastavilo všetky medzinárodné lety a osobnú lodnú prepravu 15. marca. Výnimku na návrat do krajiny nedostali ani občania Maroka, ktorí uviazli v zahraničí, či turisti vracajúci sa domov.

Krajina doposiaľ zaznamenala viac ako 14.000 prípadov nákazy a 242 úmrtí.
 
 
 

Bulharsko opäť zaviedlo niektoré epidemiologické opatrenia

Sofia 9. júla (TASR) - Bulharsko sprísnilo vo štvrtok epidemiologické opatrenia po náraste počtu prípadov nákazy koronavírusom. Kluby a bary sa opäť zatvorili, športové zápasy sa budú hrať pred prázdnymi tribúnami, píše agentúra AFP s odvolaním sa na predstaviteľov ministerstva zdravotníctva.

Bulharsko zaznamenalo vo štvrtok dosiaľ najvyšší počet 240 nových prípadov infekcie. Celkový počet nakazených sa zvýšil na 6342. Chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, podľahlo 259 pacientov.

Táto balkánska krajina bola až donedávna pandémiou iba mierne zasiahnutá. Opatrenia zavedené s cieľom obmedziť jej šírenie uvoľnila skôr ako väčšina iných európskych krajín.

Minister zdravotníctva Kiril Ananiev na štvrtkovej tlačovej konferencii oznámil znovuzavedenie niektorých opatrení.

"Máme tu trend rastúceho počtu prípadov, ktorý bude pravdepodobne pokračovať aj v nasledujúcich dňoch," povedal Ananiev.

"Ukázalo, že disciplína nie je našou najsilnejšou kvalitou, čo znamená, že musíme opäť zaviesť niektoré opatrenia," vysvetlil.

Podľa nových nariadení sa všetky vonkajšie aj vnútorné športové zápasy budú hrať bez divákov. Nočné kluby, diskotéky a bary zostanú zatvorené. Otvorené boli od 15. júna. Naďalej sa môžu uskutočniť vonkajšie podujatia, ale iba s polovičným počtom zúčastnených. Nariadenie takisto obmedzuje počet účastníkov na svadbách, krstoch či pohreboch na 30.
 
 
 

Počet obetí pandémie koronavírusu dosiahol 550.000

Paríž 9. júla (TASR) - Celosvetový počet úmrtí v dôsledku choroby COVID-19 dosiahol vo štvrtok 550.000, informovala agentúra AFP.

Polovicu z celkového počtu obetí zaznamenali Spojené štáty, Brazília, Británia a Taliansko.

Spojené štáty hlásia najviac mŕtvych - 132.309, nasleduje Brazília s 67.964 obeťami, Británia s 44.517 a Taliansko, kde v dôsledku pandémie zomrelo 34.914 pacientov.

Spomedzi kontinentov potvrdila najviac obetí Európa - 201.124 z celkového počtu 2.782.032 prípadov nákazy.

Na celom svete sa nakazilo už viac ako 12 miliónov ľudí. Viac ako polovica z nich sa už vyliečila.
 
 

Bosna a Hercegovina hlási 215 nových prípadov ochorenia COVID-19

Sarajevo 9. júla (TASR) – Zdravotnícke úrady v Bosne a Hercegovine potvrdili za uplynulých 24 hodín 215 nových prípadov koronavírusového ochorenia COVID-19, pričom päť ďalších pacientov chorobe podľahlo.

Úrady otestovali 1860 ľudí, z ktorých bolo 110 pozitívnych vo Federácii Bosny a Hercegoviny a 105 v Republike srbskej, informovala vo štvrtok tlačová agentúra HINA.

Najvyšší počet infikovaných opäť zaznamenali v hlavnom meste Sarajevo, od stredy tam pribudlo 30 prípadov. V meste Banja Luka – de facto metropole Republiky srbskej – pribudlo 18 nových prípadov a v Zvorniku na východe krajiny 14.

Celkovo si COVID-19 dosiaľ vyžiadal v Bosne a Hercegovine 214 mŕtvych.

Branislav Zeljkovič, šéf inštitútu verejného zdravotníctva v Republike srbskej, potvrdil, že úrady sa obávajú náhleho nárastu nových prípadov nákazy – počet infikovaných je totiž vyšší než počet tých, ktorí sa uzdravili.
 
 
 

V Belehrade zakázali zhromaždenie viac ako desiatich ľudí

Belehrad 9. júla (TASR) - Srbské úrady vo štvrtok zakázali zhromažďovanie viac ako desiatich ľudí v hlavnom meste Belehrad po dvoch nociach násilných zrážok medzi políciou a tisíckami demonštrantov, ktorí protestovali proti opatreniam na zabránenie šírenia nového koronavírusu. Zranenia utrpeli desiatky ľudí vrátane policajtov. Informovala o tom agentúra AP.

Srbský vládny krízový tím uviedol, že cieľom zákazu je zabrániť ďalšiemu šíreniu vírusu, keďže počas protestov ľudia nedodržiavali fyzický odstup a len malá časť z nich nosila ochranné masky.

"Systém zdravotníckej starostlivosti v Belehrade je na pokraji kolapsu," varovala srbská premiérka Ana Brnabičová. "Preto nechápem to, čo sme videli minulú noc a predchádzajúcu noc," dodala.

Veľvyslanectvo USA v Srbsku vo štvrtok vo vyhlásení vyjadrilo "hlboké znepokojenie" z násilností v krajine.

"Odsudzujeme každé násilie vrátane toho, čo sa nám zdalo, že sú koordinované útoky na políciu, ktoré mali zjavne za cieľ vyvolať prehnané reakcie. Ako aj to, čo sa zdalo, že je použitie nadmernej sily zo strany polície," uviedlo veľvyslanectvo USA.

Pred parlamentom v Belehrade sa demonštranti zišli v utorok večer a protestovali proti zákazu vychádzania, ktorý mal v hlavnom meste platiť od nadchádzajúceho piatka do pondelka, a to pre tamojšiu zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu.

V protestoch v Belehrade potom pokračovali v stredu večer napriek faktu, že prezident Aleksandar Vučič už od plánovaného zákazu vychádzania čiastočne upustil a naznačil, že možno vôbec nebude vyhlásený. Z nepokojov na protestoch pritom obvinil krajne pravicové skupiny i zahraničné tajné služby.

Protesty prebiehali v stredu večer aj v ďalších srbských mestách. V Novom Sade a Niši vtrhli demonštranti do kancelárii Vučičovej Srbskej pokrokovej strany (SNS). Potýčky hlásili aj z priemyselného mesta Kragujevac.

Demonštranti vyzývali Vučiča na odstúpenie, pričom ho obvinili, že pandémiu zneužíva na politické ciele. K uvoľneniu epidemiologických opatrení totiž došlo krátko pred júnovými parlamentnými voľbami, v ktorých zvíťazila Vučičova strana SNS.

V stredu z krajiny hlásili 357 nových prípadov nákazy koronavírusom a 11 súvisiacich úmrtí. Išlo tak o jeden z najhorších dní od vypuknutia pandémie. Celkovo v Srbsku dosiaľ v súvislosti s novým koronavírusom potvrdili 17.076 prípadov nákazy a 341 úmrtí.
 
 
 

Pandémia COVID-19 zasahuje kontinent v Afrike v plnej rýchlosti

Johannesburg 9. júla (TASR) - Pandémia koronavírusového ochorenia v Afrike dosahuje "plnú rýchlosť", uviedlo vo štvrtok africké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) a dodalo, že sa treba pripraviť na najhoršie, informovala agentúra AP.

Len deň po tom, čo Afrika prekročila hranicu 500.000 prípadov nákazy, sa číslo zvýšilo na 522.000. Doposiaľ tam ochoreniu podľahlo 12.000 ľudí. Nedostatočné testovanie v regióne však znamená, že čísla môžu byť omnoho vyššie.

Najvyšší počet infikovaných koronavírusom má Juhoafrická republika (JAR), ktorá eviduje vyše 224.000 potvrdených prípadov a 3602 úmrtí.

Ohnisko nákazy sa nachádza v provincii Gauteng, kde leží aj najväčšie mesto JAR Johannesburg. Zaznamenali tam až 33 percent celkových prípadov nákazy v krajine. Miestny úradník v stredu uviedol, že Gauteng pripravuje až 1,5 milióna hrobov pre obete ochorenia.

Druhá najzasiahnutejšia krajina je Egypt, ktorý hlási vyše 78.000 prípadov a 3564 úmrtí. Po ňom nasleduje Nigéria (vyše 30.000 prípadov nákazy a 684 úmrtí), Ghana (vyše 22.000 prípadov a 129 úmrtí) a Alžírsko (vyše 17.000 prípadov a 978 úmrtí).
 
 
 

Taliansko uzatvorilo hranice pre cestujúcich z 13 krajín

Rím 9. júla (TASR) - Taliansko vo štvrtok uzatvorilo hranice pre cestujúcich z 13 krajín, ktoré v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19 považuje za rizikové, uviedla agentúra DPA.

Podľa talianskeho ministra zdravotníctva Roberta Speranzu platí zákaz pre cestujúcich z Arménska, Bahrajnu, Bangladéša, Brazílie, Bosny a Hercegoviny, Čile, Dominikánskej republiky, Kuvajtu, Severného Macedónska, Moldavska, Ománu, Panamy a Peru.

"Globálne je pandémia v najakútnejšej fáze. Nemôžeme len tak riskovať všetko, čo za posledné mesiace obetovali Taliani. Preto sme sa rozhodli vybrať si cestu maximálnej opatrnosti," povedal Speranza.

Ľudia, ktorí sa v spomínaných krajinách nachádzali alebo cez ne prešli, sa do Talianska nedostanú a budú zastavení na hraniciach, dodal minister.

Taliansko taktiež zrušilo priame a prípojné lety do týchto krajín.

Tento týždeň Taliansko zaznamenalo nárast nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktoré sa pripisujú príchodu ľudí z Bangladéša. Epidémia vírusového ochorenia už nie je v krajine v kritickej fáze, avšak úrady sa obávajú, že čoskoro nastane druhá vlna nákazy.
 
 

Vyberte región